Matriarchen

Een matriarch is meestal een oudere vrouw die de leiding heeft over een groep, van van haar afstammende personen. Een matriarch hoeft niet perse de vrouwelijke tegenhanger te zijn van een patriarch, maar dat kan wel. Vaak is de matriarch de oudste vrouw in een familie. Haar autoriteit over de andere leden van de familie is groot en andersom is het vertrouwen in de matriarch ook groot. Dit heeft vaak te maken met haar levenswijsheid en praktische vaardigheden en inzichten met betrekking tot bijvoorbeeld het opvoeden van kinderen
Dieren als olifanten, bijen en mieren zijn afhankelijk van de leiding van matriarchen.

Ik kom uit een hele krachtige vrouwenlijn en mijns inziens zijn mijn beide oma’s echte matriarchen. Zij hebben hun kinderen vrijwel alleen opgevoed en hebben daarnaast ook altijd gewerkt. Ook mijn moeder deed dat zo en ik ook.

Ik ben me de afgelopen jaren meer in de oudere vrouw gaan verdiepen. Deels door mijn eigen proces van ouder worden, maar ook de relatie tussen de oude vrouw en de heks prikkelt mij al jaren.
Commercieel lijkt er een hele beweging op gang te zijn gekomen om de oudere in overgang zijnde vrouw meer podium te geven. Hier wordt vooral veel aandacht geschonken aan alle kwalen. Ik zou meer naar het proces van de persoon willen kijken.
De overgang naar de rustige, wijze vrouw is een mooi moment om het ene af te ronden, maar ook een nieuwe deur binnen je persoonlijkheid te openen en ik moet eerlijk zeggen dat ik dit tot nu toe de leukste deur vindt 🙂

Ben jij tussen de 40 en 75 en zoek je nog verdieping in je eigen persoonlijkheid en binnen je eigen proces?
Ik kan als systemisch healer met je meebewegen, kijken, schakelen en inzicht geven.

Inspiratie nodig?
Neem een kijkje op het instagram account @matriarchen