BAETIKBAETIK

BATIK ~ TASSEN ~ KUSSENHOEZEN ~ ACCESOIRES

Klik hier door naar de webshop van BAETIK BAETIK

Batik, vond ik het ooit een saaie en ouderwetse stof, maar ik ben er de afgelopen jaren helemaal verliefd op geworden. Het brengt me terug naar waar ik vandaan kom, een Indische familie. Zo’n familie waar iedereen oom, tante, neef of nicht is, oma niet een kus op je wang geeft maar aan je snuift en waar we iedere zondag met familie samen zijn en vooral veel eten, altijd!
Batik is dan ook al mijn hele leven om mij heen, maar ik vond er niet zoveel aan.

Inmiddels ben ik over de 50, zijn al mijn opa’s en oma’s niet meer hier, is mijn vader helaas ook niet meer hier en begin ik me steeds meer te verbinden met mijn Indische verleden.
Waarom ik dat nooit eerder heb gedaan? Mijn vader was zeer duidelijk dat ik vooral Nederlands moest zijn, sterker nog, op school of in het dagelijkse leven moest ik vooral laten zien dat ik Nederlands was en werd opgevoed. Dus wij moesten keurig nederlands spreken en het goed doen op school.
Toen ik rond mijn 21e boeken ging lezen over het Indisch verleden wilde vooral mijn vader hier niets over weten.
Hij wilde er niet over praten. Wij waren hier in Nederland en dat, was verleden tijd.
Heel lang vond ik het prima. Ik zei dat ik er niet zoveel mee had en liet het. Totdat mijn dochters ouder en volwassen werden en heel geinteresseerd waren in onze achtergrond. Tijd voor mij om er naar te gaan kijken en dat heb ik de afgelopen dertig jaar op elke mogelijke manier gedaan.

Mijn vader overleed aan het begin van de eerste lockdown. Ik dacht dat ik er klaar voor was, maar niets was minder waar, wat mis ik hem!
Tijdens die eerste lockdown ging ook mijn yogastudio op slot en die twee gebeurtenissen zorgde bij mij voor inpiratie. Creatief werken is mijn manier om te verwerken en dit keer had ik het idee om met Batik mooie ruime tassen te maken waar je dan je yogamat in kan doen en eventueel een dekentje enz. Want iedereen moest na de lockdown zijn eigen yogamat meenemen naar de studio, dus waarom niet op een mooie manier in plaats van in een Ikea tas..
De tassen werden gemaakt van lappen Batik die mijn moeder overal vandaan toverde, gecombineerd met lappen katoen, linnen, jute, zodat de tassen revirsible waren. Ze werden super mooi en leuk en er was een markt voor.
Van de resten Batik maakten we hoesjes voor meditatiekussens zodat je geen kussensloop naar de studio hoefde mee te nemen en daarnaast stond het ook nog eens mooi.
Allemaal super leuk en inmiddels ben ik met een mooi en sociaal-maatschappelijk naaiatelier in het dorp gaan samenwerken, Piep Uniek van Patricia Bom Bakker*.

Toen alles weer normaal werd, kreeg ik het weer wat drukker met de yogastudio en mijn coachpraktijk en had ik te weinig tijd om goed met Batik bezig te zijn.
Toch blijf ik het steeds weer geweldig vinden om een nieuwe lap in mijn handen te hebben en toen ben ik een grote kussenhoes gaan maken, ook leuk en zo kwam ik er achter dat ik het ontwikkelen met Batik veel te leuk vindt en er graag meer mee wil doen en niet perse yoga gerelateerd.

En zo ontstond BAETIK BAETIK!
Tassen, kussenhoezen, haarbanden en meer van deze prachtige stof. Ook customized ontwerpen met Batik in combinatie met stof of een kledingstuk of tas van jezelf vind ik een mooie uitdaging. Uniek en zoveel mogelijk sustainable.
We blijven ontwikkelen en gaan het verkopen via onze webshop en ons Instagram account, dus volg ons ook op Insta!
Sinds juni 2023 hangen onze Batik Bags ook bij ISUL in Bussum & bij Natuurlijk Naarden in Naarden-Vesting!

Klik hier door naar de webshop van BAETIK BAETIK

Wil je meer informatie: baetikbaetik@gmail.com

♡Piep Uniek is het productenlabel van Arbeid Training Centrum Gooi en Vechtstreek en in deze ateliers wordt ambachtelijk gewerkt door deelnemers die afstand hebben tot de arbeidsmarkt en wel aan de slag willen.
♡En inmiddels werken we ook samen met het leeratelier Amsterdam van Audrey. Zij maakt voor ons de prachtige batik/leer clutches.
Net als wij met zoveel mogelijk recyclet batik werken, werken Piep Uniek Bussum en Leeratelier Amsterdam ook met recyclet en gedoneerd textiel en leer.

Mijn tas en ik. Gemaakt van batik, een naturellen linnen lap en stof van mijn trouwjurk.